Júliustól indul az online árfigyelő rendszer

„Az online árfigyelő rendszer adatbázisának feltöltéséről, a tesztelésről és a július 1-jei indulásról egyeztettek a kormány és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH)képviselői kedden a kiskereskedelmi láncok küldötteivel – tájékoztatta az MTI-t a GVH közleményében.

A hivatal jelezte, hogy a cégek képviselői mindenben támogatták a rendszer elindulását, és megkezdik a teszteléshez szükséges adatok feltöltését. Emlékeztettek: a GVH és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) márciusban jelentette be, hogy nemzetközi példák alapján online árfigyelő adatbázist hoz létre, amely lehetővé teszi a vásárlók számára a fogyasztói árak összehasonlítását.

Az árfigyelő adatbázis jelentősen erősíti az átláthatóságot, megismerhetővé teszi a különböző árképzési gyakorlatokat, megakadályozza a túlárazást; hozzájárul a kiskereskedelmi szektorban a piaci verseny fokozásához, illetve ahhoz, hogy az év végére egy számjegyűre mérséklődjön az infláció – írták.

Az árfigyelő adatbázisa kezdetben több mint 60 termékkategória élelmiszereinek árát fogja tartalmazni, többek közt a sertéscomb, a fehér kenyér, az 1,5 százalékos ESL tej, a trappista tömbsajt, a lédig idared alma, a virsli, a margarin, a vaj és a spagettitészta árait.

A rendszerbe azok a kereskedők kötelesek adatot szolgáltatni, amelyek nettó éves árbevétele meghaladja a 100 milliárd forintot, ugyanakkor önkéntesen is lehet csatlakozni.

A munkacsoportot az online árfigyelő rendszer témájában a GVH és a GFM hozta létre, annak tevékenységében részt vesz továbbá az Igazságügyi Minisztérium, az Agrárminisztérium és a Központi Statisztikai Hivatal is.”

Forrás: magyarhirlap.hu / MTI
Fotó: MH-archív/Bodnár Patrícia