Nagy Márton: Örömmel látjuk a befektetőket, érkezzenek bárhonnan

„Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter első felszólalóként nyitotta meg a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Budapest Peace Forum konferenciája második napját, szerdán. A miniszter legfontosabb üzenete, miszerint Magyarország gazdasága a világ minden részéről örömmel fogadja a beruházókat. „Magyarország gazdasága nyitott, a világ minden részéről várja a beruházókat” – jelentette ki Nagy Márton. Országunk közvetítő a kelet és a nyugat, a külföldi és a belföldi vállalatok között, és a gazdasága a fejlesztéseken, valamint a békés kapcsolatokon alapszik – hangsúlyozta.

A miniszter szerint a GDP-arányos beruházási ráta és a kivitel az elmúlt évek válságsorozata ellenére is kimagasló, és ilyen célokra a kormány továbbra is jelentős támogatásokat biztosít. A beruházási csúcs idén 20 ezer milliárd forint fejlesztési összeggel ismét megdőlhet. A következő években további növekedés várható, túlnyomó részen ipari beruházásként. Az ázsiai partnerek aránya egyre jelentősebb, miközben az európai tőke, azon belül a német jelenlét továbbra is hangsúlyos. A keleti nyitás mellett a Balkán ugyancsak egyre fontosabb a magyar gazdaság számára, akárcsak a már itt tevékenykedő külföldi vállalatok ösztönzése, hogy újabb fejlesztéseket vállaljanak belföldön – magyarázta a gazdaságfejlesztési miniszter.
Magyarország azért ösztönzi a tőkebefektetéseket, hogy felgyorsítsa a fejlődést és magasabb fejlettségi szintet érjen el.

Nagy Márton különösen a növekedésösztönző, felzárkózást segítő tőkebefektetéseket részesítené előnyben, ezzel együtt sürgette a kutatási, fejlesztési, innovációs (k+f+i) kiadások arányának bővítését a költségvetési kiadásokon belül. A befektetési támogatásoknak se a foglalkoztatás legyen a feltétele mostantól, hiszen Magyarországon ma már szinte nincs munkanélküliség. Sokkal nagyobb szükség volna arra, hogy a magántőke minél nagyobb arányban járuljon hozzá a k+f+i-kiadásokhoz, és segítse a magyar beszállítókat a termelékenységük javításában – fogalmazott.”

Forrás: figyelo.hu
Fotó: Kallus György / Világgazdaság