Elhunyt Silvio Berlusconi. A politikus 86 éves volt.

 

„Silvio Berlusconit a milánói San Raffaele kórházban érte a halál. A Forza Italia vezetője és a Mediaset alapítója 86 éves volt. Berlusconi múlt pénteken került újra kórházba egy hosszabb – 45 napos – kórházi kezelés után, amely néhány hete ért csak véget tüdőgyulladás és leukémia miatt – írta az olasz Corriere Della Sera.

Berlusconi a II. világháború utáni Olaszország leghosszabb ideig hivatalban volt miniszterelnöke volt. Három alkalommal töltötte be ezt a tisztséget: 1994-től 1995-ig, 2001-től 2006-ig, majd 2008-tól 2011-ig. Érdekesség, hogy technikailag ez négy periódusnak számít, mert kormányátalakítás után – ahogy ez kormányával 2005-ben történt – a régi-új kormánynak ismét fel kellett esküdnie a bizalmatlansági szavazást követően.

Üzletemberként is helytállt. Alapítója és főrészvényese a Fininvest cégnek, amelynek főbb tevékenységi körébe a média is tartozott, cége többek között három televíziós csatornát is birtokolt. Ezek az olasz tévépiac majdnem felét tették ki.

Mindemellett 1986-tól az AC Milan labdarúgóklub elnöke volt. Vezetősége alatt a klub több nemzeti bajnokságot és kupát, valamint nemzetközi tornát nyert.

A Forbes magazin szerint 11 milliárd amerikai dollárra rúgó vagyonával Olaszország leggazdagabb embere volt, a világranglistán pedig a 37. helyen állt.”

Forrás: mandiner.hu
Fotó: Eliano Imperato / Controluce via AFP