Magyarországra látogat I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka

„A Pannonhalmi Főapátság meghívására szeptemberben Magyarországra látogat I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka – közölte a főapátság szerdán az MTI-vel. A vallási vezető ötnapos látogatásának középpontjában az ökumenikus és vallásközi párbeszéd, illetve a béke áll. Bartolomaiosz lesz a szeptember 22-én Pannonhalmán a békéről szóló nemzetközi ökumenikus konferencia főelőadója.

Az egyházi vezető magyarországi tartózkodása során felkeresi a bakonybéli bencéseket, majd isteni liturgiát végez Pannonhalmán. Budapesten találkozik a társadalmi és politikai élet képviselőivel, valamint előadást tart a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közös, ökumenikus és vallásközi teremtésvédelmi konferenciáján – olvasható a közleményben.

A pátriárka legutóbb 2021. szeptemberében látogatott Magyarországra, amikor részt vett a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson. I. Barolomaiosz 1991 óta áll az Egyetemes Patriarchátus élén mint az ortodox egyházi vezetők között a tiszteletbeli elsőbbséget élvező pátriárka.”

Forrás: mandiner.hu / MTI
Fotó: Ali Atmaca / Anadolu Agency via AFP