Fontolóra kell venni a többsebességes Európát

„Emmanuel Macron francia elnök hétfőn arról beszélt, hogy az Európai Uniónak „talán egy többsebességes unió irányába kellene fejlődnie”, amennyiben fel akarja venni tagjai közé Ukrajnát, Moldovát és a nyugat-balkáni országokat. Macron szerint az uniónak reformokra van szüksége, ha új nemzeteket akar integrálni, és konszenzust kell kialakítania a több mint 30 tagországgal.

„Kockázatos, ha azt gondoljuk, reformok nélkül is bővülhetünk. Tanúsíthatom, hogy Európának elég nehéz 27 taggal előbbre jutni kényes témákban. 32 vagy 35 taggal sem lesz könnyebb” – mondta a francia elnök a nagykövetek éves párizsi találkozóján. „Merészségre lesz szükségünk, hogy elfogadjuk a nagyobb integrációt bizonyos területeken, és talán még egy többsebességes Európát is” – tette hozzá.

A francia elnök azt azonban nem részletezte, hogyan működne ez a többsebességes Európa; de hozzátette, hogy az uniós eljárások felülvizsgálatára van szükség ahhoz, hogy a blokk megőrizze „vonzerejét.” Macron utalt arra is, hogy a következő hónapokban és a jövő évi uniós választások előtt részletesen kifejti majd a bővítéssel és az uniós reformmal kapcsolatos gondolatait.

Több francia tisztségviselő szerint Macron kormánya több javaslaton is dolgozik a többsebességes Európára vonatkozóan, amely magában foglalná a tagországokból álló informális csoportok létrehozását, amelyek konkrét szakpolitikai területeken dolgoznának.”

Forrás: mandiner.hu
Fotó: Teresa Suarez / POOL / AFP