Szegedre jön a legnagyobb kínai elektromosautó-gyártó

Szegeden építi meg első európai üzemét a világ legnagyobb elektromosautó-gyártójának számító kínai BYD, ez a magyar gazdaságtörténet egyik legjelentősebb beruházása lesz, amelynek nyomán több ezer új munkahely jön létre – jelentette be pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Az idén szeptemberig több mint 20 ezer milliárd forintnyi bevételt regisztráló, nagyjából 630 ezer főnek munkát adó BYD nem akkumulátorokat, hanem elektromos autókat fog előállítani Magyarországon, és ez a projekt a magyar gazdaságtörténet egyik legnagyobb beruházása lesz, amely nyomán több ezer új munkahely jön létre – jelezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Idén globálisan minden negyedik elektromos autót a BYD adta el – világított rá a tárcavezető, megjegyezve, hogy a vállalat a világpiaci sikerei nyomán újabb gyárakat épít, és így Európában is sokáig keresett helyszínt ehhez. Végül a cég igazgatósága – a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel lefolytatott 224 tárgyalási fordulót követően – előző nap úgy döntött, hogy a kontinensen Szegeden építi fel első üzemét, amely hazánkban immár a hatodik autógyár lesz – ismertette az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Szijjártó Péter is kitért arra, hogy a kormány pénzügyi támogatást nyújt a beruházáshoz, viszont ennek mértékét csak az Európai Bizottság jóváhagyását követően hozzák majd nyilvánosságra. A tárcavezető szerint mindez tovább erősíti a magyar gazdaság pozícióit, a hosszú távú gazdasági növekedés alapjait, egyúttal pedig hazánk szerepét is a globális elektromosautó-ipari átállásban.

Ez a beruházás is aláhúzza, hogy Magyarország vezető szerepet játszik a technológiai forradalomban. Nagyon régen volt már olyan, hogy ilyen alapvető globális technológiai megújulásban Magyarország az élen ment volna, most ez történik – világított rá.

A teljes cikk a linkre kattintva olvasható:
Forrás: index.hu
Fotó: Getty Images