Az Európai Unió folyamatosan veszít versenyképességéből


Nagy Márton  nemzetgazdasági miniszter Brüsszelben járt, ahol a versenyjogi, belső piaci és a fenntartható növekedéshez kapcsolódó kérdéskörök mellett a turisztikai ágazat helyzetét is áttekintették.

A 2030-ig tartó időszakban a cél a versenyképesség fokozása, melynek három kulcseleme van: a kettős – zöld- és digitális – átállás sikeres megvalósítása, a nyitás nyugati és keleti piacok irányában egyaránt, valamint a bürokratikus terhek folyamatos csökkentése – mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az Európai Unió (EU) Versenyképességi Tanácsának formális ülésén Brüsszelben.

Az Európai Unió évtizedek óta folyamatosan veszít versenyképességéből a globális versenytársakkal szemben – emelte ki a tárcavezető. Ez a folyamat az elmúlt években tovább gyorsult az elszabaduló energiaárak, a válsághelyzetek gazdasági és kereskedelmi következményei, valamint az USA és Kína protekcionista intézkedései miatt. Hozzátette, a túlszabályozás kockázata is magas az unióban.

A hosszú távú kihívásokra megfelelő válaszokat kell találni annak érdekében, hogy érdemben csökkenjen az EU és globális versenytársai közötti növekedési és innovációs szakadék.

A teljes cikk a linkre kattintva olvasható:
https://www.vg.hu/…/nagy-marton-az-europai-unio…

Forrás: vg.hu
Fotó: Bruzák Noémi