Dolgozni kell rajta, hogy a döntéshozatalban minél több nő vegyen részt


A „láthatatlan” munka nagyobb megbecsülésére van szükség – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára pénteken Budapesten, a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak), a Magyar Női Unió és a Mindennapok Női Szemmel Egyesület közös nőnapi konferenciáján.

Beneda Attila az Európa változik, a nő örök – az európai nők helyzete című rendezvényen úgy fogalmazott, a „láthatatlan” munkáról érdemtelenül kevés szó esik, pedig ezt nagyrészt a nők végzik.

Ezért is lesz fontos téma a magyar európai uniós elnökség során az emberek, kiemelten a nők mentális egészségének megőrzése, amely nélkül elképzelhetetlen vagy legalábbis sokkal nehezebb lenne az áldozatvállalásuk – mondta a helyettes államtitkár.

Beneda Attila azt is mondta, hogy a nők számára talán a legnagyobb kihívás a mai világban a munka-család egyensúly megtalálása, ezért a kormány igyekszik tenni ennek elősegítésére, például a bölcsődei rendszer fejlesztésével, a gyed extra, a diplomás gyed és a négygyerekes nők szja-mentességének bevezetésével.

A helyettes államtitkár a „láthatatlan” munka mellett megemlítette a nők és férfiak fizetése közötti különbséget is, amely szerinte szintén olyan probléma, amelynek megoldásáért még dolgozni kell, hiszen „ugyanazért a munkáért ugyanaz a fizetés jár”.

Beneda Attila kiemelte, a kormány legfontosabb szerepe mindenekelőtt az, hogy segítse a nők szabad döntését az életüket illetően.

Simicskó István, a KDNP parlamenti frakcióvezetője arról beszélt, hogy az évszázadok során mennyit változott a nők helyzete. Felidézte a nők szavazati jogának megadását, az oktatásban és munkaerőpiacon való egyre nagyobb számú részvételét, a családtámogatási intézkedéseket. Elmondta ugyanakkor, hogy a nők a döntéshozatalban még alulreprezentáltak, és dolgozni kell rajta, hogy bővüljön a számuk.

A teljes cikk a linkre kattintva olvasható:
https://gondola.hu/…/152661-Nonapi_konferencia…

Forrás: gondola.hu
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt